Що таке обстеження будівель на предмет доступності МГН?

 Можливість безперешкодного відвідування громадських будівель має бути у всіх. Рівні права забезпечуються дотриманням норм щодо доступності для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення (МГН).

 Хто належить до маломобільних груп населення?

 Люди, які зазнають труднощів під час самостійного пересування, отримання послуги, необхідної інформації або під час орієнтування в просторі: інваліди, люди з тимчасовим порушенням здоров'я, вагітні жінки, люди старшого віку, люди з дитячими візочками.

 Доступність будівель і споруд для маломобільних груп населення включає в себе такі поняття:

  • забезпечення безперешкодного пересування людей, які мають обмеження мобільності;
  • відсутність бар'єрів під час проходження через дверні прорізи, сходами (всередині та зовні будівлі);
  • меблі та обладнання мають перебувати у вільному доступі.

 Хто має право проводити технічне обстеження на предмет доступності?

 Сертифікований експерт з обстеження будівель і споруд визначає доступність приміщення для маломобільних груп. Для цього складається звіт про доступність приміщення. Проведення обстеження дає змогу вивчити споруду і порівняти її з вимогами законодавства

Експерту будуть потрібні такі документи:

  • техпаспорт на нерухомість;
  • правовстановлювальні документи;
  • фото, схеми і плани споруди;

 Співробітник компанії обстежує об'єкт на інклюзивність у зручний для клієнта час. Під час обстеження визначається доступність будівель і споруд для маломобільних груп населення за такими ознаками:

  •  коридорами має легко переміщатися візок;
  • на підлозі не повинні бути розміщені перешкоди на висоті від 0,7 до 2,1 м від рівня пішохідного шляху;
  • предмети меблів і декору не повинні заважати рухатися в приміщеннях;
  • поручні виготовлені з міцних матеріалів;
  • організовано доступність туалету для людини у візку;
  • достатня ширина дверних прорізів;
  • виконано встановлення пандуса для інвалідів, мікроліфт для інвалідів.

 Обстеження приміщення на доступність інвалідам є підставою для звіту. За необхідності видаються рекомендації щодо усунення недоліків.

Чергові зміни до Ліцензійних умов з медичної практики

Постановою КМУ «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» від 27 грудня 2023 р. № 1393 внесено ряд змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики.

З детальним переліком змін ви можете ознайомитись тут. Всі зміни не буду тут перелічувати, їх чимало і вони здебільшого стосуються процедурних моментів щодо подання документів.

Але є суттєве нововведення, на яке я хочу звернути вашу увагу окремо:
Ліцензійні умови доповнено пунктом 37, згідно з яким Ліцензіат за кожним місцем (адресою) провадження медичної практики повинен забезпечити створення необхідних умов для вільного доступу маломобільних груп населення до приміщень відповідно до державних будівельних норм та правил, що документально підтверджується фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має кваліфікаційний сертифікат, або відповідною установою, уповноваженою на проведення такого обстеження.

Постанова КМУ набирає чинності через три місяці з дня її опублікування. Постанову опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» 30.12.2023 року, а отже відповідні зміни почнуть діяти із 30.03.2024 року.

Ліцензіати, які отримали ліцензію до набрання чинності цієї Постанови (тобто до 30.03.2024) зобов’язані протягом року з дня опублікування Постанови (тобто до 30.12.2024) подати до МОЗ України оновлені Відомості про стан МТБ, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня з урахуванням змін, у тому числі із зазначенням у пункті 6 Відомостей інформації про доступність місць провадження господарської діяльності з медичної практики для маломобільних груп населення.

Садовий чи Дачний будинок –  будинок для літнього (сезонного) використання та використання протягом року з метою позаміського відпочинку на території зеленого господарства, дачної спільноти за межами населеного пункту.

Чим відрізняється садовий будинок (дача) від житлового будинку ? Основна відмінність дачного та житлового будинку в цільовому призначенні. Житловий будинок використовується для постійного проживання, а дача – для тимчасового. У житловому будинку обов'язково мають бути підведені комунікації, серед яких електрика, газ, вода, каналізація та опалення.

Навіщо переводити Садовий будинок (дачу) до житлового фонду ?

Присвоєння об'єкту статусу житлового будинку дає можливість проводити Реєстрація місця проживання, це основна мета переведення дачі до житлового фонду, адже зареєструватися в об'єкті, призначеному для тимчасового проживання не можна.

 Щоб перевести садовий (дачний) будинок до житлового фонду потрібно:

  • Звернутися в органи місцевого самоврядування. Переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки здійснюється органами місцевого самоврядуваннясела, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.
  • Заповнити заяву за встановленим зразком. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/321-2015-%D0%BF#Text
  • Підготувати копію документа, що підтверджує право власності на дачний чи садовий будинок.
  • Отримати письмову згоду співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в житловий.
  • Оформити Звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам, підписаний виконавцем окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, створений виключно з використанням Реєстру будівельної діяльностіу формі електронного документа з присвоєнням реєстраційного номера.

Технічний огляд дачного чи садового будинку проводиться з метою визначення відповідності фактичного стану садового або дачного будинку новому функціональному призначенню та надання в разі потреби рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків

Основні вимоги, яких потрібно дотримуватися, щоб дачу можна було перевести в житловий фонд:

  1. відповідність вимогам пункту 5.6 розділу 5 ДБН В.2.2-15:2019 "Житлові будинки. Основні положення"у частині висоти житлових приміщень (не менш як 2,5 метра);
  2. відсутність деформацій, що можуть призвести до втрати несучої здатності конструкцій та руйнування будинку;
  3. наявність діючої системи опалення для забезпечення експлуатації будинку протягом року відповідно до ДБН В.2.5-67:2013 "Опалення, вентиляція та кондиціонування";
  4. відповідність вимогам ДБН Б.2.2-12:2019 "Планування та забудова територій"у частині дотримання санітарних та протипожежних розривів;
  5. відповідність вимогам ДБН В.2.2-15:2019 "Житлові будинки. Основні положення".

 

 

Конвенція про права людей з інвалідністю.

ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення.

ЗАКОН УКРАЇНИ Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності.

 Приміщення яких установ, згідно із законом, повинні мати документи, що підтверджують доступність для МГН?

 Банки (Постанова Правління Національного банку України № 149 від 22.12.2018 р. "Про затвердження Положення про ліцензування банків").

Аптеки (Постанова КМУ від 30 листопада 2016 р. № 929).

Фінансові компанії (Постанова КМУ від "07" грудня 2016 року №913).

Освітні заклади (Постанова № 347 від 10 травня 2018 року про внесення змін до "Постанови Кабінету Міністрів України про затвердження Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності закладів освіти № 1187 від 30 грудня 2015 року").

Медичні заклади (Департамент охорони здоров'я).