Що таке обстеження будівель на предмет доступності МГН?

 Можливість безперешкодного відвідування громадських будівель має бути у всіх. Рівні права забезпечуються дотриманням норм щодо доступності для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення (МГН).

 Хто належить до маломобільних груп населення?

 Люди, які зазнають труднощів під час самостійного пересування, отримання послуги, необхідної інформації або під час орієнтування в просторі: інваліди, люди з тимчасовим порушенням здоров'я, вагітні жінки, люди старшого віку, люди з дитячими візочками.

 Доступність будівель і споруд для маломобільних груп населення включає в себе такі поняття:

  • забезпечення безперешкодного пересування людей, які мають обмеження мобільності;
  • відсутність бар'єрів під час проходження через дверні прорізи, сходами (всередині та зовні будівлі);
  • меблі та обладнання мають перебувати у вільному доступі.

 Хто має право проводити технічне обстеження на предмет доступності?

 Сертифікований експерт з обстеження будівель і споруд визначає доступність приміщення для маломобільних груп. Для цього складається звіт про доступність приміщення. Проведення обстеження дає змогу вивчити споруду і порівняти її з вимогами законодавства

Експерту будуть потрібні такі документи:

  • техпаспорт на нерухомість;
  • правовстановлювальні документи;
  • фото, схеми і плани споруди;

 Співробітник компанії обстежує об'єкт на інклюзивність у зручний для клієнта час. Під час обстеження визначається доступність будівель і споруд для маломобільних груп населення за такими ознаками:

  •  коридорами має легко переміщатися візок;
  • на підлозі не повинні бути розміщені перешкоди на висоті від 0,7 до 2,1 м від рівня пішохідного шляху;
  • предмети меблів і декору не повинні заважати рухатися в приміщеннях;
  • поручні виготовлені з міцних матеріалів;
  • організовано доступність туалету для людини у візку;
  • достатня ширина дверних прорізів;
  • виконано встановлення пандуса для інвалідів, мікроліфт для інвалідів.

 Обстеження приміщення на доступність інвалідам є підставою для звіту. За необхідності видаються рекомендації щодо усунення недоліків.

Чергові зміни до Ліцензійних умов з медичної практики

Постановою КМУ «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» від 27 грудня 2023 р. № 1393 внесено ряд змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики.

З детальним переліком змін ви можете ознайомитись тут. Всі зміни не буду тут перелічувати, їх чимало і вони здебільшого стосуються процедурних моментів щодо подання документів.

Але є суттєве нововведення, на яке я хочу звернути вашу увагу окремо:
Ліцензійні умови доповнено пунктом 37, згідно з яким Ліцензіат за кожним місцем (адресою) провадження медичної практики повинен забезпечити створення необхідних умов для вільного доступу маломобільних груп населення до приміщень відповідно до державних будівельних норм та правил, що документально підтверджується фахівцем з питань технічного обстеження будівель та споруд, який має кваліфікаційний сертифікат, або відповідною установою, уповноваженою на проведення такого обстеження.

Постанова КМУ набирає чинності через три місяці з дня її опублікування. Постанову опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» 30.12.2023 року, а отже відповідні зміни почнуть діяти із 30.03.2024 року.

Ліцензіати, які отримали ліцензію до набрання чинності цієї Постанови (тобто до 30.03.2024) зобов’язані протягом року з дня опублікування Постанови (тобто до 30.12.2024) подати до МОЗ України оновлені Відомості про стан МТБ, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня з урахуванням змін, у тому числі із зазначенням у пункті 6 Відомостей інформації про доступність місць провадження господарської діяльності з медичної практики для маломобільних груп населення.